2011-06-18
Invigning av The Glass Factory i Boda. Jag och en bekant reser över till Boda och det blir nån loppis på vägen dit utan några intressanta inköp. The Glass Factory blir en glad överraskning då jag var där för några veckor sedan och mycket kändes inte färdigt då. Byggnaden ser spännande ut och väldigt fräsch. Utställningarna är snyggt uppbyggda och man använder moderna tekniker för att skapa stämning. Den historiska utställningen kunde innehålla mer glasföremål men är en bra bit kommen. Man har blandat glaset ganska så friskt och kompletterat med lagom mycket text. Det blir ändå en fin helhetsbild av glasets historia i Sverige och med Kosta glasbruk som moderbruket. Smålands museum på se upp för här har de fått en konkurent om att vara det ledande glasmuseet i landet.
De tillfälliga utställningarna med bl a Glasskolans i Kostas avgångselever är alltid glatt överranskande. Karl-Magnus Nilssons utställningsdel är rolig men samtidigt skrämmande med sina vätskefyllda burkar och innehåll. Fredrik Nielsen är en hyllning till honom själv med hans namn upprepande på väggarna i neonrosa och telefonnummer på golv och podier. Glasen är brutalt framställda i hyttan, stora kannor som är hyttarbetade och blivit skulpturer. Flera av dem har fått en metalliclack. Man får en stram känsla när man kommer in i rummet och lite villrådig hur man skall hantera det man ser…. även om allt är så annorlunda mot det man normalt ser i utställningar.
Helhets intrycket är för mig överväldigande och jag hoppas att många kommer att söka sig till Boda för att få uppleva det nya Boda och revolten mot det konventionella.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s